Привличаме ИТ инвеститори с аутсорсинг 23.04 | 15:05

България е на второ място в Европа в класация на най-привлекателните дестинации за изнасяне на ИКТ бизнеси

От Георги Георгиев

С добре образованите си млади хора, високите езикови умения на специалистите, както и конкурентните разходи България се нарежда сред най-желаните страни в Европа, а и в света по привлекателност за чуждестранни инвеститори в сектора Информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на в третата годишна кръгла маса "Сътрудничеството между ИКТ бизнеса и държавата за успешен ИКТ износ”.

За това свидетелства и добрият рейтинг, който България има по няколко международни индекса, които отразяват състоянието на ИТ индустрията и аутсортинга в света. Според тях страната ни се нарежда на второ място в Европа и на пето в света в класацията на най-привлекателните аутсортинг дестинации.

Друг индекс, който оценява доколко атрактивна е дадена държава като потенциална дестинация за изнасяне на дейности, е от последното изследване на The A.T. Kearney Global Services Location Index™, където България заема 17-о място.

Форумът се организира със съдействието на Министерство на икономиката и енергетиката, а участие в него взеха и Светослав Младенов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции и Евгений Иванов, изп. директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

ИТ секторът в България е една от малкото индустрии, останали почти незасегнати от икономическата криза. Той е единственият сектор, в който няма безработица и наличната квалифицирана работна сила веднага се поема от бизнеса.

Той осигурява работа на близо 40 хил. души и има значителен потенциал за генериране на заетост, иновации и експортно ориентиран растеж. Показателен е фактът, че българският износ на информационни и комуникационни технологии бележи ръст за поредна година, като очакванията за 2014 година са за около 20 % ръст в целия сектор "Телекомуникации, софтуер и аутсорсинг" на бизнес процеси.

Правителството ще продължи да работи активно и за ефективната реализация на основните си приоритети, сред които сътрудничеството между държавата и бизнеса, насърчаването на българския износ и подобряването на инвестиционния климат в страната, сподели с участниците зам.-министър Красин Димитров.

Държавата трябва да осигури законовата рамка, в която бизнесът да работи и създава своя продукт. Тя също така може да съдейства в сформирането на продуктовата гама и услугите в ИКТ сектора.

Заедно със съществуващия бизнес инкубатор и акселератор за фирми в сектора работим по създаване на финансови, инвестиционни фондове, които да работят със стартиращи нови предприятия. Това, което в момента липса на сектора, е достъп до финансиране. Затова и правителство за пръв път е разработило чрез Българската банка за развитие инструменти за предекспортно и следекспортно финансиране.

Заедно с Българската агенция за експортно застраховане и ББР можем да разработим специфичен финансов инструмент, който да огговаря на нуждите на ИКТ сектора, подчерта зам.-министър Красин Димитров.

Водещи

Най-четени