Приложение на Philips мери пулса и честотата на дишане 21.11 | 15:16

Застанете пред камерата на вашия iPad 2 и ще разберете колко бързо тупти сърцето ви

От Георги Георгиев

Philips представи персонално приложение за iPad 2, което може да измери пулса и честотата ви на дишане от разстояние, използвайки единствено камерата на таблета ви. Иновационната технология, наречена Vital Signs Camera App, позволява на всеки да измери тези свои показатели по един лесен и ненатрапчив начин вкъщи. Приложението вече е достъпно за сваляне от App Store.

Как всъщност работи Vital Signs Camera?

Оказва се, че сърдечният пулс причинява малки промени в цвета на лицето ви. Тези промени са незабележими с просто око. Благодарение на усъвършенствания софтуер на Philips, камерата на iPad 2 е способна да засече тези "микроизчервявания” и така да измери пулса ви.

Честотата на дишане пък се отчита посредством лекото повдигане и спадане на гръдния кош, което се улавя от камерата и се анализира от софтуера.

За да използвате приложението, просто трябва да оставите своя iPad 2 на стабилно място вкъщи и за няколко секунди да гледате неподвижно в камерата, така че лицето ви да бъде в ограничителния контур, който се появява върху екрана на таблета.

Vital Signs Camera разполага и с опция, която ви предлага директно да качите отчетените резултати по Facebook, Twitter или да ги изпратите по имейл.

От Philips разработват тази технология от три години. Макар че на теорията концепцията е проста, изчисляването на множество параметри като пулса и честотата на дишане на базата на видео изображения в реално време представлява голямо технологично предизвикателство.

Инженерите и програмистите на компанията са се справили със задачата, с помощта на усъвършенствани алгоритми и на задълбочени проучвания на обработката си информацията, постъпваща по оптичен път.

Водещи

Най-четени