Програма известява за дължимите местни данъци на гражданите в Троян 09.07 | 14:07

Чрез системата ще може да бъдат проследени ползвани облекчения по Закона за местните данъци и такси

От Деляна Петкова

Нова програма ще изпраща съобщения за дължими местни данъци в Троян. Благодарение на системата, която ще стане част от интергрирана информационна система ИМЕОН, жителите ще могат да проверят за дължими данък сгради и такса смета за текущата и за минали години, както и данъците върху автомобилите.

Ще могат да бъдат проследени и ползваните облекчения по Закона за местните данъци и такси, а именно лица, които са декларирали повече от едно жилище като "основно” и повече от един лек автомобил собственост на лице с намалена работоспособност (ТЕЛК).

Интегрираната система ИМЕОН осигурява автоматизиране на обмена на информация с външи за общината системи - например КАТ, Службата по вписвания, служба "Грао" и т.н., припомнят от Община Троян. 

Информацията, която се получава от КАТ -Ловеч се обработва автоматично и на пропусналите да декларират превозните средства или са дали некоректни данни, данъкът се начислява служебно. Новият продукт позволява автоматично генериране на Актове за установяване на задължения по декларации, което също е една възможност за увеличаване приходите в общинския бюджет.

При заплащане на стари задължения, в квитанцията се отразяват плащания по години и съответната лихва, а не както до сега – като обща сума.

Новият продукт ще даде и друга възможност, която ще се реализира следващата година – събирането на местните данъци и такси в кметствата и кметските наместничества на територията на цялата община да става автоматизирано, коментира още кметът на Троян Донка Михайлова.

Предстои обаче съответна подготовка, тъй като в 5 от селата няма интернет. Ръководството на общината има намерение до края на годината да реши този проблем, а служителите да минат курс на обучение.

 

"

Водещи

Най-четени