Пропуск в Android - несигурна защита на личните данни 18.05 | 12:28

99% от потребителите нямат сигурност за личните си данни, откриха германски специалисти

От Мартин Иванов

Сериозна дупка в сигурността, касаеща защитата на личните данни при Android, откриха германски специалисти от университета в Улм, информира Der Spiegel.

Ако някой потребител иска да ползва безжична връзка за достъп от своя телефон или таблет до интернет, може да направи достъпни до милиони потребители данните от своя календар, списък с контакти или снимки.

99% от потребителите са засегнати от този проблем. Според експертите, достъпът до личните данни на потребителите се получавал, когато се ползват календар или колекциите си от снимки през WLAN мрежа.

От незащитените лични данни на потребителите, използващи Android, могат да се "възползват" както различни търговски конкуренти, така и хора от криминалния свят.

Така те лесно биха могли да знаят кога един потребител си е вкъщи и кога не, ако той използва WLAN.

От Google вече са проверили своите приложения за Android за евентуални атаки, без обаче да дават повече информация за проблема със сигурността.

Германските експерти са се убедили чрез демонстрация, че проблемът застрашава сигурността на личните данни на потребителите и на други технически средства.

Засегнати могат да се окажат и десетките потребители на Facebook и Twitter. Експертите открили проблема чрез статия на американския професор Даниел Уолч от университета Раис в Хюстън.

Уолч алармира за опасността данните на потребителите на Android да остават незащитени, когато се използва безжична връзка за достъп до интернет.




Водещи

Най-четени