Пускат самопоправящо се покритие за смартфони 11.04 | 10:58

Покритието на японската Toray се възстановява до 10 секунди след надраскване

От Георги Георгиев

Японският производител на филмиращи покрития Toray Advanced Film обяви, че е готов да започне масовото производство на самопоправящо се филмово покритие за сензорните екрани на мобилните устройства, информира Tech-on.

До момента компанията единствено е правила малки доставки от т.нар. "Самолекуващ се покривен филм" (Self-cure Coat Film), които са били използвани в специални приложения. Отсега филмът ще може да се поръчва от трети компании и да се поставя върху екраните на смартфони, таблети и други устройства, притежаващи сензорни екрани.

Новото покритие е способно да се поправя автоматично и напълно след надраскане. По този начин то обещава да реши един от сериозните проблеми на мобилната индустрия, драскотините, които разрушават покритието и намаляват видимостта на екрана.

Филмът се нанася с мокър метод, като точната му технология на производство и състав са търговска тайна. Те обаче му позволяват да се възстановява напълно в рамките на 10 секунди при стайна температура. Под покритието се намира омекотяващ слой от полиетилен терафталат с дебелина 125 микрометра.

От Toray правят демонстрация, в която филмът се надрасква с телена четка и след това се възстановява до предишното си бляскаво състояние. Тук от съществена важност е дебелината на покритието, тъй като то е способно да се самопорави, само ако драскотината не го пробива. От японския производител уверяват, че иновационното им покритие няма да започне да се напуква или бели с времето.

Наблюдатели очакват първите мобилни устройства с филма на Toray да се появят на пазара до края на годината. За момента не е ясно до каква степен покритието ще повиши цената им.

Водещи

Най-четени