Пфайзър прави нова ваксина срещу К-19, която да се приема през носа 07.12 | 13:01

Хубавото е, че няма да е необходимо ваксината да се поддържа при екстремно ниски температури“. Този подход не е нищо ново - смъркане през носа на ваксина бе показано във филма "Зазаряване" (Contagion) от 2011 г.

От iNews.bg

От тази седмица в Обединеното кралство вече започва имунизирането срещу коронавируса с ваксината, разработена от "Пфайзър и германската компания БиоНТех. Макар и с ефективност от над 95%, сред нейните неудобства е съхраняването в специални фризери при изключително ниска температура – под минус 70 градуса.

Във връзка с "Пфайзър" испанският вирусолог Хосе Антонио Лопес разкри пред LaSexta Noche, че "фирмата работи с лиофилизирана ваксина (преминаване на продукта от твърдо в газообразно състояние), която със сигурност ще бъде поемана през носа, което е положителен момент, тъй като няма да е необходимо да се поддържа при екстремно ниски температури". Този подход не е нищо ново - смъркане през носа на ваксина бе показано във филма "Зазаряване" (Contagion) от 2011 г.

Лопес подчерта, че приемането на ваксината през носа "ще означава активиране на по-директната имунна система, която се задейства при заразяване с вируса". По думите му поради това "със сигурност имунният отговор може да бъде по-мощен".

Освен това експертът обясни колко лесно ще бъде съхраняването и транспортирането на такава ваксина, която е в твърдо състояние: "Транспортът и консервацията му ще бъдат по-лесни, тъй като се съхраняват лиофилизирани, ресуспендират и ще бъдат въведени през носа".

Водещи

Най-четени