Първият смартфон стана на 20 17.08 | 12:12

Новото технологично чудо се появява през 1994

От Надежда Стоянова

В днешно време смартфоните ежедневно са част от живота ни. Сигурни сме обаче, че все още помните онези години, в които се борехме с огромните мобифони, които не се побираха в елегантна дамска чантичка. Е, по това време, само че по други точки на света, вече започваха да си проправят път и по-напредналите технологии.

На 16 август 1994 г. на пазара се появява първият "смартфон" в света, съобщи BBC. Това бил телефонът "Саймън" на IBM, който имал и палитра от компютърни функции. Моделът тежал половин килограм и определено не бил никак удобен за носене в джоба. И все пак специалистите подчертават, че дизайнът му бил доста напредничав за времето си.

По повод кръглия юбилей Лондонският научен музей изложи устройството в новата си галерия, наречена "Информационна епоха".

"Тогава "Саймън” не е бил наричан смартфон, но е имал много от функциите, които използваме днес. Имал е календар, можел е да записва бележки и да изпраща имейли и съобщения и е съвместявал всичко това с мобилен телефон”, разказва кураторът Шарлът Конъли.