Първото видео, прожектирано върху облаци 06.07 | 17:11

От самолет...

От Ивайло Коралски

Споделеното в края на този текст видео не е с 4К резолюция, нито е 3D, а още по-малко заснето в 360 градуса. Дори не е "цветно". 

Това обаче е без особено значение, защото в случая говорим за първото видео излъчване, което е прожектирано от самолет директно върху близките до него облаци.

Зад хардуерния проект стои творецът Дейв Линч, ученият Майк Ник и снимащият Арън Нилсън, научаваме от New Scientist.

Името на проекта е Project Nimbus и представлява модернизирана версия на първите видове прожекционни устройства от XIX век, използващи лазери, за да създават движещи се изображения. Устройството се нарича zoopraxiscope.

Според New Scientist първият прототип на модерния zoopraxiscope е създаден от технологични части втора употреба и 35-доларов двуватов син лазер, закупен през eBay. 

След допълнителни подобрения от страна на членовете на екипа, крайният резултат на тяхната творба изобразява изключително ясни и светли визии – дори когато въпросната е насочена към облачно небе. В случая все пак говорим за разстояние, не по-голямо от петдесет метра.

Крайният хардуер е използван успешно за проектиране на изображения от самолет Cessna 172 върху облаците на Нотингам, Великобритания.

Можете да видите крайния резултат в края на текста. Талантливият екип, стоящ зад Project Nimbus, вече обсъжда идеята за създаването на огромен къс дигитално изкуство с помощта на гиганта Virgin. Естествено, цялата "изложба" ще бъде проектирана върху облаците.

Видео, следва:      

Водещи

Най-четени