Работа има и ще има - само че за компютърно грамотните 08.05 | 13:06

ЕС се заема да образова изостаналите от ерата на технологиите европейци

От Христина Рафаилова

ЕС се заема със сложната задача да даде тласък на останалите извън времето на информационните технологии европейци. 

Нуждата от образовани кадри става все по-голяма, като  всяка година се отварят по 100 000 нови работни места за специалисти в  IT сектора. 

Поради тази причина институциите на Общността ще заложат на скоростното развитие на подобни умения сред гражданите на блока. 

Според шефа на Federation of Hellenic ICT Enterprises Янис Сирос до 2020 година Еверопа ще има нужда от 900 000  образовани кадри в областта на информационните и компютърните технологии.  

Усилията на ЕС за преборване на липсата на специалисти ще се фокусират основно върху Южна Европа. В тази част на Стария континент "създаването" на IT специалисти иразвитието на технологиите изостава сериозно заради кризата, обхванала страните в този регион, уточнява EurAktiv.  

Според Сирос създаването на конкурентноспособна Европа може да се случи, като  северните страни от общността аутсорсват дейности от този сектор в поизостаналата южна част на континента. 

ЕС не е готово да посрещне предизвикателствата на дигиталната икономика, имайки се предвид, че в бъдеще 90% от работните места ще изискват поне базови компютърни познания.  В момента статистиката показва, че 25 % от пълнолетните европейци не знаят как да се справят с елементарни дигитални устройства.  Половината от студентите не използват електронни книги или други дигитални устройства за по време на обучението си. 

Развитието на познанията в сферата на европейските граждани е повече от наложителна, след като се очаква през следващите две години приходите от "Големите данни" да достигнат до 16 млрд. евро в глобален мащаб  и да създадат над 4,4 млн. нови работни места.  

Същевременно създаването на единен пазар в рамките на Общността би "вкарало" допълнително 800 млрд. евро в европейската икономика.

Най-четени