Разбулиха поредната мистерия! Ето защо жените живеят по-дълго 22.11 | 14:49

Проучването е на университета "Дюк"

От iNews.bg

За никой не е тайна, че представителките на така наречения слаб пол живеят по-дълго. Показват го и непрекъснатите проучвания по този въпрос. А ето и каква е тайната на тази любопитна особеност.

Всичко се дължи на факта, че дамите просто генетично са програмирани да останат на този свят повече. Същата била тенденцията и при нашите прадеди, пише британското издание Daily Mail.

Изследването е проведено от университета "Дюк". Според водещия учен проф. Сюзан Албъртс по-краткият жизнен път на господата има дълбоки наследствени корени. Освен това екипът установил, колкото и странно да звучи, че хората по света в момента живеят по-дълго и по-здравословно отколкото в миналото.

За целта на новото проучване били анализирани мета данни на над един милион раждания и смъртни случаи. Периодът, който специалистите обхванали, започва от 19 век и продължава до наши дни.

Получената информация била сравнена с продължителността на живота на няколко вида примати през последните 5 десетилетия. Сред изследваните маймуни попаднали лемури, капуцини,шимпанзета, павиани и горили.Така станало ясно, че мъжкия пол и при животните и при хората е в ущърб.

Водещи

Най-четени