Разработена от руски учени добавка спасява двигателя при празен картер 14.11 | 13:41

Антифракционната композиция е произведена от Института по машиностроене към Руската академия на науките

От Любомир Тасев

 

Продуктът "Мото Гард" е антифракционна възстановяваща композиция, разработена и произведена от Института по машиностроене към Руската академия на науките. Добавката снижава коефициента на триене чрез намаляването на повърхностната енергия.

С нея се възстановяват износените триещи се връзки и детайли в двигателите и трансмисиите до 95 на сто от техния първоначален ресурс, посочи пред БТА Христомир Иванов, управител на "Мотогард" ЕООД. Той обясни, че новият продукт защитава двигателя от т. нар. сух старт, получаващ се, когато колата не е използвана продължително време - най-често през зимата, и маслото се е стекло в картера.

От намалената сила на триене разходът на гориво се снижава в градски условия от 5 до 16 на сто, в извънградски условия - от 7 до 23 на сто. В същото време мощността на двигателя се повишава до 22 процента.

При използването на добавката нивото на изхвърления в атмосферата въглероден диоксид намалява между 25 и 33 на сто.

Автомобилният рали-състезател Валентин Будинов демонстрира предимствата на добавката, като измина няколко километра с "Форд", в картера на който - предварително третиран с добавката - вместо масло имаше около 4 литра вода.

Водещи

Най-четени