Разследват Google за злоупотреба с монопол в Южна Корея 16.04 | 10:11

Обвинението: Телефоните с Android не допускат ползване на конкурентни търсачки

От Нели Минчева

Американският гигант Google ще бъде разследван за злоупотреба с господстващо положение в Южна Корея.

Жалба срещу компанията са подали два местни фирми - NHN Corp. и Daum Communications Corp., които са собственици на двата най-големи сайта за търсене в страната, съобщава Блумбърг.

По техни твърдения Google ограничава ползването на търсачките на тези компании от мобилните телефони, работещи под операционната система Android, разработена от американската група, която е и световен лидер в онлайн търсенето.

"Android е отворена платформа и операторите и партньорите (ни) са свободни да решават какви приложения и услуги да включат в нея", коментира говорител на Google в Южна Корея.

Той допълва, че в компанията с "нетърпение очакват" да работят с антимонополните органи и да отговорят на всички техни въпроси.

Според анализаторската компания International Data Corp. операционната система за мобилни телефони Android ще се превърне в най-добре продаваната в света през тази година. Прогнозира се пазарният ѝ дял да достигне 40%, задминавайки Symbian на Nokia (с 21%).

На южнокорейския пазар пък около 70% от продадените над 10 милиона смартфона работят под Android към 31 март тази година, счита анализатор към базираната в Сеул фирма Hanwha Securities.

Подалите жалбата срещу Google - NHN и Daum – заедно държат около 90% от пазара за онлайн търсене в страната. Делът на Google там е изключително малък – между 1 и 2%.

Водещи

Най-четени