Революционен робот катерач превзема планините 12.05 | 13:30

Машината може да пренесе товар, 5 пъти по-голям от собственото й тегло

От Гергана Златкова

Специалисти от Федералния технологичен институт в Цюрих, Швейцария, са конструирали робот с лепкави крачета, който може да се катери по отвесни повърхности с пет пъти по-голям товар от собственото му тегло, пише сп. New Scientist.

Тайната на успеха на роботизирания катерач се крие в покритите му с термопластични адезиви крачета, които бързо се загряват до точка на топене.

Разтопените синтетични съединения се процеждат в процепите по повърхността и роботът временно залепва за нея.

Бързото охлаждане на крачетата позволяват на роботизирания катерач да се отлепи и да направи следващата стъпка, допълва БТА.

За разлика от роботите, които се катерят по стени чрез миниатюрни структури, вдъхновени от геконите, и не могат да носят тежки товари, техният събрат с лепкави крачета издържа тежест пет пъти по-голяма от собствената му. 

В тестовете роботът с тегло около един килограм е успял да пренесе товар над 6,5 килограма по стени с различна повърхност - дърво, пластмаса, камък и алуминий. 

Роботизираният катерач с лепкави крачета може да се използва в планински и минни спасителни мисии, пренасяйки оборудване или храна до труднодостъпни места. 

Водещи

Най-четени