Революционна технология: Морски тухли от водорасли са бъдещето на селища насред океана 24.02 | 13:00

От iNews.bg

Канадската компания Seabrick представи иновативен строителен материал, предназначен за изграждане на морски съоръжения. На първо място - бързосглобяеми плаващи платформи, които могат да служат като основа за изграждането на всякакви други сгради върху тях.

Става въпрос за своеобразен вид "морски тухли" -  готов основен елемент за изграждане на различни архитектурни обекти. Идеята се връща към концепцията за създаване на плаващи селища, които не принадлежат на никого, освен на техните собственици. Те плуват в неутрални води и са територии, където законите на никоя държава не се прилагат. Жителите на такива плаващи градове определят своя собствен начин на живот, могат да се обединяват в общности, да изграждат цели мегаполиси - или, обратно, по всяко време да отделят от цялото личната си платформа и да отплават.

Последното изискване се превърна в ключов фактор в разработването на "морските тухли", които работят на принципа на детски конструктор. Частите се свързват лесно помежду си и също така лесно се разединяват, могат да се използват за изграждане на структури от всякакъв размер - в разумни граници. Материалът е водоустойчив, с положителна плаваемост, но най-важното е, че е по-евтин от металните понтони  - с 53%, плаващия бетон  - със 72% и офшорните алуминиеви платформи  - с 83%.

Тези тухли са направени от водорасли чрез събиране на растения, изхвърлени на брега. Там те гният и създават нехигиенични условия, така че навременното изхвърляне на водораслите ще донесе допълнителни ползи. Изсушени и натрошени водорасли, заедно с химически добавки, се превръщат в разтвор и се изсипват във форма, а след охлаждане се покриват с нетоксична пластмаса. Съобщава се, че новите морски тухли са напълно екологични.

Водещи

Най-четени