Революция в шофирането 29.11 | 10:50

Ще управляваме колите си с движения на ръката във въздуха

От Георги Георгиев

Японският автомобилен строител Toyota разработва нови технологии, които обещават да революционизират начина, по който в бъдеще управляваме системите в колите си.

Визията на инженерите от Toyota е, че един ден вместо с натискане или въртене на разни бутони управлението на част от системите в автомобила ще става с помощта на жестове с  ръка във въздуха, пише Wall Street Journal.

Ръководителят на щатското подразделение на Toyta Джим Ленц коментира, че днес компанията му работи върху нова технология за управление на системите с помощта на жестове с ръце. С тях ще могат да се управляват функции като контрола над звука от радиото.

За момента проучванията се извършват буквално върху електрически скейтборд. Става въпрос за т.нар. "страхотна дъска" (Board of Awesomeness), разработена от Toyota съвместно с Microsoft, каза Ленц по време на Автомобилното изложение в Лос Анджелис.

Самият електрически скейтборд се контролира с помощта на жестовете на ръцете. С повдигане и съответно спускане на ръката шофьорът може да контролира системата, карайки скейтборда да се движи съответно по-бързо или по-бавно.

В бъдеще технологията може да намери приложение и в автомобилите, особено при системите, чиито контрол разсейва вниманието на шофьора от пътя.

Водещи

Най-четени