Рекордно ниско е нивото на нелицензирания софтуер у нас 12.05 | 11:05

59 млрд. долара струва на света пиратският софтуер през миналата година

От Ивайло Ачев

През 2010 г. делът на използвания нелицензиран софтуер в България е спаднал с 2 пункта, достигайки рекордно ниско за България ниво от 65%.

Загубите за софтуерната индустрия в резултат на пиратството у нас възлизат на 113 милиона долара, спрямо 115 милиона долара през 2009 година, съобщават от българското представителство на Business Software Alliance.

"Макар и да се доближаваме до средния процент, отчетен за държавите от Централна и Източна Европа – 64%, все още ни предстои дълъг път в достигането на нивото от 35% за страните от Европейския съюз", заявява юридическият представител на BSA у нас Велизар Соколов.

Като цяло търговската стойност на пиратския софтуер в глобален мащаб се е увеличила с 14% през 2010 година до 59 млрд. долара. Над половината от тази сума се пада на развиващите се икономики, показва още проучването на BSA. 

През миналата година бизнесът и потребителите в цял свят са купили законно персонални компютри на стойност 95 млрд. долара. На повечето от тези компютри обаче е инсталиран пиратски софтуер, който струва 58,8 млрд. долара. Това означава, че за всеки долар, похарчен за легален софтуер през миналата година, кореспондират 63 цента, които са отишли за нелицензиран софтуер.

Нелицензираният софтуер, който е закупен от развиващи се икономики, е на стойност 31,9 млрд. долара. За сметка на това от общия обем продадени легално персонални компютри само половината е отишъл към развиващите се икономики.

Най-много пиратски софтуер има в Централна и Източна Европа, както и в Латинска Америка – в тези региони 64% от софтуера е пиратски. На второ място е Азиатско-тихоокеанският регион с 60%. Най-ниското ниво е регистрирано в Северна Америка – 21%.

Водещи

Най-четени