Робот доказа, че има съзнание 17.07 | 17:11

Готови ли са обаче хората да ги приемат като част от своето общество?

От Ивайло Коралски

Робот, населяващ Ню Йорк, премина класическия тест "wise men puzzle", използван за проверка дали една машина осъзнава съществуването си.

Логическата задача включва въображаем крал, който има задача да избере свой нов съветник. За целта той събира на едно място тримата най-умни люде в кралството.

Впоследствие им споделя, че тестът ще бъде честен и отношението към всеки един ще бъде едно и също. След което кралят слага на главата на всеки бяла или синя шапка, допълвайки, че всеки, който стане първи и познае цвета на своята шапка, ще се превърне в неговия нов съветник.

Според TechRadar, учени от института Ransselaer Polytechnic са успели да адаптират пъзела на трио роботи, два от които били възпрепятствани от възможността да говорят. И трите робота били попитани кой от тях може да говори.

Първоначално и трите опитали да отговорят "не знам", но когато единият осъзнал, че той е единственият, който е дарен с глас, допълнил "Съжалявам, вече знам".

Въпреки че задача изглежда (и е) простичка за разрешаване от човешко същество, процесът е значително по-сложен за един робот, тъй като изисква от него да осъзнава съществуването си.

За щастие който и да е от споменатите три робота няма да поведе армия от киборги, които да унищожат човечеството. От друга страна преминатият тест загатва накъде ще се отправи бъдещето на роботиката.

Изпълнявайки подобни логически тестове, роботите в един момент могат да се внедрят на места, на които към днешна дата все още се изисква присъствието на човек. Например автопилотните автомобили.

Водещи

Най-четени