Роботите - убийци идват! Умните машини може да ни унищожат, предупреди Хокинг 03.12 | 09:14

Човешката еволюция не може да се опре на бързото развитие на технологиите, смята той

От Христина Рафаилова

Ужасяващият сценарий как хората стават роби на машините не е възможен само във филмите и книгите, а е съвсем реална заплаха за човечеството. 

Създаването на умни машини не само може да ни постави под иго, но и да доведе до края на човешката раса. Това смята не кой да е Стивън Хокинг. 

Един от най-известните британски учен предупреди за заплахата във връзка с подобренията, направените върху технологията, с която той комуникира с останалия свят. 

Физикът, който страда от амиотрофична латерална склероза, използва нова система, позволяваща му да говори. Технологията, освен че вече работи като приложение за клавиатура на смартфон, се и учи как  Хокинг мисли, като така предвижда думите, които ученият би произнесъл.  

Той обаче смята, че изкуственият интелект може да се превърне в унищожителя на хората.  

Физикът твърди, че разработените досега примитивни форми на изкуствен интелект са полезни, но той се страхувал от създаването на нещо, което прилича или може да надмине хората, уточнява BBC. 

Според него мислещите машини ще имат способността да се подобряват и развиват много бързо.  Човечеството нямало да може да отговори на бързото  усъвършенствана на изкуствения  интелект с бавния процес на еволюцията. "Хората са ограничени от бавната биологична еволюция и те не могат да се състезават с технологиите", смята той. 

Водещи

Най-четени