Румънец обвинен в разбиване на компютри на НАСА 09.02 | 10:47

Ако бъде признат за виновен, 25-годишният Робърт Будика го чакат до десет години затвор

От Георги Георгиев

Федералният съд в САЩ е предявил обвинения към румънски гражданин, че е проникнал в 25 компютри на НАСА, разположени в лабораторията за реактивно движение в Пасадена (JPL), съобщава AP. Хакнатите машини се били използвани за проучвания на климата.

Обвинителният акт срещу 25-годишния Робърт Будика се базира на незаконно увреждане на защитени компютри. Атаките от 2010 година преустановиха за два месеца работата на компютрите, участващи в програмата за изследване на атмосферата, използваща сателит с инфрачервени сензори (AIRS).

Американски представители заявиха, че по случая НАСА е работила в тясно сътрудничество с румънските власти. В резултат миналия месец Будика е бил осъден на три години затвор в Румъния. Ако бъде признат за виновен в САЩ, той може да получи още до десет години зад решетките.

Говорителят на лабораторията в Пасадена Вероника МакГрегър заяви по случая, че при удара хакерът не е успял да получи достъп до сателита, който препраща данните от събраната климатична информация към Земята.

Експерти оценяват щетите от атаката на около половин милиона долара. В тях влизат цената на труда за възстановяване на компютрите и изгубеното изследователско време.

Водещи

Най-четени