Руският интернет гигант Yandex се листва на Nasdaq 29.04 | 09:09

Анализатори оценяват компанията на до 8 млрд. долара

От Нели Минчева

Руската интернет група Yandex обяви, че е предала на американския борсов регулатор проспект за листване на американската борса Nasdaq, съобщава АФП.

Yandex, която е собственик на търсачка със същото име, е основният конкурент на Google в Русия.

През февруари всекидневникът "Ведомости" писа, че компанията подготвя борсово излизане за месеците юни-юли и се надява да привлече един милиард долара чрез тази операция.

В сегашното съобщение на групата не се уточнява колко акции ще бъдат предложени на инвеститорите, нито ценовият им диапазон.

Планове за листване
Yandex имаше още през 2008 г., когато се предвиждаше между 15 и 20% от капитала на компанията да бъдат пласирани на борсата, но тогава групата се отказа от намеренията си заради кризата.

В настоящия проспект е записано, че Yandex е генерирала 64% от интернет трафика в Русия през 2010 г. и е най-голямата интернет компания в страната по размер на приходите си.

Това е и една от двете руски фирми, класирани наскоро от специализираното американско списание Fast Company сред 50-те най-иновативни компании в света за 2011 г. Другата избрана беше Kaspersky Lab.

Според анализатори, цитирани от АФП, Yandex е струвала около 3 млрд. долара преди кризата, а в момента може да бъде оценена на до 8 млрд. долара.

През ноември руският интернет холдинг Mail.ru Group набра 912 млн. долара с борсово предлагане в Лондон, което оцени дружеството на 5,7 млрд. долара.

Водещи

Най-четени