САЩ арестували "един от най-опасните кибер престъпници" 08.07 | 15:11

Роман Селезньов се оказал син на руски депутат

От Антония Михайлова

Полицията на САЩ обяви за арестуването на руския гражданин Роман Селезньов. Той е смятан за един от най-опасните компютърни престъпници и е обвиняван в кражба на лични данни на американци, съобщава Reuters.

А агенция Bloomberg добавя, че арестуваният е син на депутата от Държавната дума Валерий Селезньов.

Роман Селезньов е подозиран, че от 2009 до 2011 година е похитил, а след това е продал сведения за кредитни карти на американски потребители. През март 2011 г. в съда на щата Вашингтон срещу него задочно били повдигнати обвинения, по които го грози затвор от няколко десетки години, уточнява The Russian Times.

Селезньов бил задържан миналата събота, на 5 юли. В понеделник руснакът застанал пред съда на американския остров Гуам в Тихия океан, където му били предявени обвинения. Съдията се разпоредил да остане в ареста. Според следователите 30-годишният Селезньов е известен сред хакерите с името Track2. Той прониквал в платежните системи на интернет търговци и инсталирал вредоносни програми на компютрите им.

Селезньов контролирал работата на няколко сървъра по цял свят, а също създавал и поддържал редица специализирани форуми, където вървяла търговията на "откраднатата информация от кредитните карти".

"Този човек и други чужди престъпни групировки са нанесли на финансовата инфраструктура на САЩ съществена вреда, чиито размери не бива да се недооценяват", заявил директорът на Секретната служба Джулия Пирсън, чието ведомство се занимава с борбата с финансовите престъпления.

По думите на правосъдното министерство "мошеничеството с кредитни карти ежегодно нанася на американските финансови организации щети за 40 млрд. долара".

В същото време прокурорът на Западния окръг на щата Вашингтон Джени Даркен отбелязала в понеделник, че задържаният руски гражданин все още се смята само за заподозрян и принципът на презумпция за невиновност ще остане в сила, докато обвиненията срещу него не бъдат убедително доказани в съда.

По данни на скорошно разследване за последната година хакери са успели да получат достъп до персоналните данни на 47% от възрастното население на САЩ, включително на разположение на престъпниците се оказали 430 млн. акаунта на различни сайтове. Най-много пострадали клиентите на търговската мрежа Target, от която са похитени данните на 70 млн. души. Специалистите обясняват ръста на атаките с развитието на интернет търговията.