САЩ затвори Megaupload в една от големите акции срещу пиратството 20.01 | 15:17

ЕК коментира действията на ФБР като "непропорционални"

От iNews.bg

Комисарят по въпросите на цифровите технологии Нели Круз тази сутрин пусна пост в своя Twitter- акаунт, с който определи затварянето на Megaupload, едни от големите сайтове за споделяне на информация в САЩ, за "непропорционално действие".

В обедния брифинг на Европейската комисия говорителят Раян Хийт уточни, че това е официалната позиция на ЕС по този случай.

Късно снощи ФБР затвори Megaupload в опит за ограничаване на пиратството в интернет.

В коментарите на Круз има и част относно новото законодателство в САЩ – добилият негативна слава закон SOPA. По думите на комисаря реакцията на хората показва какво мислят те за интернет, свободата и ограниченията, които налага новото законодателство.

Повечето големи играчи в интернет пространството протестираха срещу мерките в закона, който все още не е официално приет в САЩ и в момента се обсъжда в Камарата на представителите. Wikipedia, най-голямата онлайн енциклопедия, за ден спря работата на англоезичната си версия в знак на протест срещу законопроекта.

Междувременно самите законодатели в САЩ започнаха да се разколебават относно адекватността на закона. Вече четирима сенатори са оттеглили подкрепата си към закона.

Водещи

Най-четени