Само 4,74 души между теб и мен 26.03 | 10:00

Светът е по-малък, отколкото предполагаме

От Вероника Стойновска

В понеделник (26 март) учените от Университета в Милано и изследователите от Facebook установиха, че средният брой познати, които делят двама души навсякъде по света, не е вече равен на 6, както беше доскоро, а е 4,74.

През 1967г. психологът Станли Милграм проведе изследване, в което 296 доброволци бяха помолени да изпратят писмо върху картичка на своите приятели, а те от своя страна на своите приятели и така до определен човек в Бостън. Именно това проучване въведе фразата "на 6 градуса разстояние".

Новото проучване се е провело между по-голям брой участници - 721 милиона потребители на социалната мрежа Facebook, което е малко повече от 10% от населението на Земята. Експериментът продължил един месец, като чрез алгоритъм, изработен от Университета в Милано, се изчисляват голям брой примерни пътеки между потребителите на Facebook. В крайна сметка станало ясно, че средният брой на връзки от един произволно избран човек до друг е 4,74.

"Имайки предвид дори и Facebook потребителите, които живеят в най-отдалечените точки на Земята – Сибирската тундра и Перуанската тропическа гора, дори тогава приятел на ваш приятел познава приятел на приятеля на този човек", уточняват от Facebook.

През 2008 година проучване на Microsoft даде по-консервативна дефиниция за думата "приятел" и измежду всеки двама на 240 милиона души, които си разменяха съобщения, стояха по средно шестима.

В днешно време има по-съвременна дефиниция за "приятел", която бе преоткрита от социалните мрежи и интернет, а общуването стана много по-лесно, отколкото предполагахме. Според изследователите дефиницията за "приятелство" и "познанство" е тотално променена. Всъщност най-важните връзки са т.нар. "слаби връзки" - например между вас и познат на ваш добър приятел, когото вие не познавате реално.

Най-важният въпрос за изследването бил "Какво се разпространява най-добре между познати"? И отговорът е "Новините". "Ако хората, с които се срещна по време на екскурзия, ми разкажат някоя интересна новина е много по-вероятно аз да я разкажа на приятелите си, отколкото ако е нещо скучно." уточнява д-р Джон Клейнберг, професор по информационни технологии в университета "Корнел", пише New York Times.

От една страна това води до извода, че за достигнеш до някого на другия край на света ,са нужни малък брой определени познати, но от друга страна, това може да доведе от очевидни психологически прегради, обяснява Милграм.

Водещи

Най-четени