Самоуправляемите коли на Google с нов рекорд 08.08 | 12:03

"Интелигентните" прототипове изминаха близо половин милион километра, без нито един инцидент

От Георги Георгиев

Щатският интернет гигант Google съобщи за поредния успех на своята амбициозна програма по създаването на самоуправляеми коли, съобщават от BGR News.

По последни данни "интелигентните" прототипове на компанията са изминали общо над 300 хил. мили (480 хил. километра) по пътищата на САЩ, като нито едно от командваните от компютър возила не е пострадало при пътен инцидент.

Програмата за безпилотни автомобили комбинира Street View технологията на Google, с поставен в колите изкуствен интелект, който контролира напълно возилото, с помощта на множество камери и сензори.

За успешното развитие на проекта говори и фактът, че той успя да получи разрешение от пътните власти в щата Невада за провеждане на тестове по пътищата в реална пътна обстановка.

От Google отбелязват, че трябва да "бъде изминат още дълъг път", но скоро технологията ще позволи на част на тестовите шофьори да се движат сами в безпилотните автомобили вместо по двойки, каквато е практиката в момента".

Калифорнийската компания използва случая и за да представи най-новото си попълнение във флотата си от автономни автомобили – хибридният модел Lexus RX450h.

Водещи