Сеул се грижи най-много за удобството на гражданите си посредством технологии 28.11 | 16:00

На второ място е Сингапур, трети е Стокхолм

От Ивайло Ачев

Сеул, Сингапур, Стокхолм – това са трите града в света, които изразяват най-голяма готовност да внедрят информационни технологии в полза на обществото, показва класацията на Ericcson Networked Society City Index.

Челната десетка в класацията се допълва от Лондон, Ню Йорк, Париж, Лос Анджелис, Токио, Шанхай и Пекин.

Както представляват информационните технологии в полза на обществото – най-често под този термин се има предвид услуги, които подобряват живота на гражданите. Такива са електронното правителство и "умния" градски транспорт например.

Сеул, Сингапур и Стокхолм най-успешно покриват социалните, икономически и екологични цели, инвестирайки сериозно в ИКТ сектор. Сингапур, например, агресивно въвежда иновации в сферата на е-здравеопазването и е пионер в управлението на градския трафик. Сеул, от своя страна, използва ИКТ, за да реализира много високотехнологични инициативи за опазване на околната среда.

Изследването също така показва, че няколко от т.нар. BRIC градове като Сао Пауло и Делхи разработват обещаващи инициативи с цел преодоляване на социално-икономическите различия. Сао Пауло, в частност, е носител на няколко национални и международни награди за своите програми за електронно включване. Тези инициативи показват нуждата от по-мащабно запознаване с ИКТ сектора и ключовата му роля в бъдещото обществено развитие.

В Делхи няколко обещаващи инициативи целят да увеличат ползите от ИКТ за гражданите. Отличен пример е проектът "Еко", който позволява финансови транзакции с ниска стойност, извършвани през мобилни телефони или в търговски обекти. "Еко" обслужва над 1.3 милиона клиенти и оперира с 500 милиона щатски долара във вид на микро депозити, плащания и преводи.

Водещи