Силата на Wi-Fi 21.08 | 09:44

От безжичните рутери в домове и офиси може да се създаде дублираща мрежа за спешни ситуации

От Георги Георгиев

Безжичните рутери (маршрутизатори) в домовете и офисите може да бъдат вързани в комуникационна система за спешни повиквания. До тази идея са достигнали германски учени, съобщава indiatimes.com.

В много от развитите страни рутерите са толкова разпространени дори в средни по големина градове, че могат да бъдат използвани от екипите на пожарната, спешната медицинска помощ и полицията, в случай че базовите станции на клетъчните мрежи откажат или бъдат претоварени.

За да проверят идеята си на практика Камил Паницек и колегите му от Технологичния университет в Дармщат, западна Германия, обиколили центъра на града и с помощта на Android приложение определили разположението на безжичните рутери, без обаче да нарушават правата на гражданите.

Оказало се, че в област от едва 0,5 квадратни километра благодарение учените установили общо 1971 рутера, от които 212 били публични – т.е. не били криптирани. Тази наситеност от Wi-Fi точки означава, че на практика е възможно изграждането на спешна мрежа въз основа на близко разположените рутери. Подобна система ще даде на спешните екипи възможност за с контакт техните щабове през най-близкия рутер.

Благодарение на обхвата на рутерите от 30 метра може лесно да бъде изградена нова клетъчна мрежа в градските условия, обясняват инженерите, чиито математически модел е публикуван в международното издание Journal of Mobile Network Design and Innovation.

В разработката учените предлагат рутерите да бъдат снабдени с превключвател за спешни ситуации, които екипите да активират при нужда и така да се включат към бекъп мрежата в интернет.

Всичко това може да бъде направено лесно без да се пречи на потребителите или да се нахлува в личното им пространство. Тук улеснение е и факта, че множество частни рутери вече разполагат с т.нар. "режим за гости" (guest mode) - допълнителен канал, който позволява на външни посетители да използват домашния Wi-Fi.

Водещи

Най-четени