Силен скок в използването на интернет през телефона през октомври 24.11 | 10:51

Спрямо септември повишението е с 15%, а на годишна база има растеж от цели 134%

От Нели Минчева

Глобалният мобилен трафик на данни е нараснал през октомври с най-бърз темп за последните седем месеца, повишавайки очакванията за нови поръчки на производителите на телекомуникационно оборудване, съобщава Ройтерс.

По данни на компанията, притежаваща най-използвания браузър за мобилен телефон – Operа Software – трафикът на мобилни данни е скочил с 15% спрямо септември, а растежът спрямо октомври миналата година е 134 на сто.

Мобилният интернет пазар започна бързо да расте след пускането на първия iPhone на Apple през 2007 г., припомня агенцията.

Предвид бума на сектора операторите на безжични мрежи с нетърпение очакват рязък растеж и на приходите си, но това не се случва със същите темпове предвид наличието на огромен брой мрежи.

В същото време разходите на потребителите се ограничават заради новите разработвани мобилни браузъри, като този на Opera, които компресират данните и помагат за по-малък използван трафик.

В момента Opera има лидерски позиции сред браузърите за мобилен телефон с пазарен дял за октомври 2010 от 24,5 на сто. Браузърите, които са разработени за Blackberry, iPhone и Nokia, са с между 16 и 18 на сто, показват данни на анализаторската компания StatCounter. Nokia доскоро масово използваше софтуера на Opera, но през тази година обяви разработването на собствен браузър, което стана възможно след закупуването на софтуерната компания Novarra.

Водещи

Най-четени