Силициевата долина потъва - буквално 04.01 | 15:22

Морето ще се вдигне с около 40 см до 2050 г., дигитя няма да издържат, прогнозират учени

От Ралица Стоянова

Силициевата долина потъва - буквално, информира научното списание Scientific American. 

Местността, която е дом на редица технологични компании като Google и Facebook, е изправена пред реална опасност заради повишаване на морското равнище и остаряване на дигите, пише Econ.bg.

Сградите на Facebook например се намират до пристанище на Сан Франциско, обградено от три страни от вода. Точно извън комплекса се вижда, че мястото има един голям недостатък. Около него има диги, които ако настъпят климатични промени, няма да бъдат достатъчни, за да удържат водата, заявяват учени.

Facebook всъщност е само една от добре известените компании в Силициевата долина, която може да види ефекта от промените в климата в следващите години. Други корпорации, които се намират наблизо, са Google, Yahoo, Dell, LinkedIn, Intruit, Intel, Cisco и Oracle.

Учените прогнозират, че морето ще се вдигне с около 40 см в средата на това столетие и с 1,5 метра до 2100 г. Освен това се очаква бурите да бъдат по-интензивни и да се заформят по-често. И двете природни явления ще представляват опасност за компаниите и домовете в близост.

Според научното издание освен Силициевата долина, и голяма част от брега на Калифорния е поставен под риск. Рискът обаче за долината е по-голям. Земята, на която са развили дейността си световно известни технологични компании, винаги е била с ниска надморска височина, но е потънала допълнително, когато през 1900 г., за да се направи място за овощни гради, водата е била изпомпана от местността. 

Водещи

Най-четени