Скок в доставките на смартфони 07.02 | 11:21

iPhone 4S има основна заслуга за 55-процентовия ръст на доставките за последното тримесечие

От Георги Георгиев

Глобалните доставки на смартфони са се покачили с 55% за четвъртото тримесечие, съобщава Bloomberg. Основният играч в тази пазарна ниша е последният модел на Apple iPhone 4S, който успя да неутрализира спада на продажбите на моделите на Research In Motion (RIM) и Nokia. Данните са на International Data Corporation (IDC).

За последните три месеца доставките на смартфони са достигнали 158 млн. бройки от 102 млн. за година по-рано, с което превишиха прогнозните резултати на IDC с над 40%.

Търсенето на смартфони се повишава, след като цените на устройствата намаляват и все повече потребители могат да си ги позволят. Съответно част от тях започват да се ориентират към моделите към по-висок клас, какъвто е последният модел на Apple, който бе пуснат през октомври миналата година. От Apple са продали общо 37 млн. iPhone-a за последното тримесечие. С тяхна помощ най-голямата технологична компания в света е увеличила двойно печалбите си в сравнение с година по-рано.

До края на 2011 г. един от всеки три продадени мобилни телефона по света е бил смартфон, обяснява анализаторът Рамон Ламас от IDC.

Делът на Apple на глобалния пазар на смартфони е скочил от 16 на 24% в сравнение с година по-рано. Така компанията на покойния Стив Джобс е успяла да си върне първенството при производителите, което временно бе отстъпено на Samsung за третото тримесечие. Ръстът на корейската компания за последната година е още по-впечатляващ – от 9,4% на 23%, отчитат от IDC.

Успехите на двата водещи днес играчи при смартфоните са за сметка на доскорошния лидер Nokia. Слабите резултати на финландския производител доведоха до повече от двоен спад в продажбите на смартфони – от 28% преди година до 12% за последното тримесечие.

Подобна е и ситуацията при канадците от RIM, чийто дял спадна от 14 на 8,2%. Петият по-големина играч – тайванската HTC, също отбелязва спад с два процента и към момента държи 6,5% от световния пазар.

Водещи

Най-четени