Скоро в САЩ: Всяка кола с камера за задно виждане 29.02 | 20:04

Това ще струва на автомобилната индустрия около 2,7 милиарда долара годишно

От Диана Цветкова

Ново изискване на властите в САЩ ще задължи всички автомобилопроизводители да монтират камери за задно виждане в колите до 2014 г., пише The New York Times. Новото правило все още не е официално оповестено и не е ясно дали то ще важи и за по-старите модели автомобили, или само за тези, които ще се произвеждат тепърва.

Идеята е с монтирането на камери в задната част на автомобила да се елиминира т.нар. "мъртва зона" (момент, в който автомобил или човек, намиращ се зад колата, не може да бъде видян в страничните огледала – б.р.). Така, според местните власти, ще могат да бъдат избегнати между 95 и 112 смъртни случая годишно и около 8 300 ранени вследствие на катастрофи.

Статистиката показва, че годишно 228 души, 40% от които деца под 5-годишна възраст, загиват в катастрофи, прегазени от шофьори, дали на задна скорост. Средно 17 000 души пък биват ранени всяка година при такива инциденти.

Голяма част от предпазните средства в съвременните автомобили са факт именно благодарение на решения на държавните регулатори през годините, например въздушните възглавници или третия стоп. Изискването за камери за обратно виждане обаче ще е най-голямата крачка за предпазване на хората, които са извън автомобила, отбелязва изданието.

Иначе, полезното нововъведение ще струва на автомобилната индустрия около 2,7 млрд. щатски долара годишно според The New York Times. Въпреки че разчетите все още не са официално обявени, се коментира, че поставянето на камера за обратно виждане в един автомобил ще излезе около 160-200 долара. Естествено е да се очаква, че част от тези разходи ще бъдат прехвърлени на потребителите чрез по-високите цени.

А ние можем да очакваме, че щом подобно изискване влезе в сила за колите за американския пазар, нищо чудно то скоро да стане факт във всички останали машини.

В последните години камерите за обратно виждане набират все по-голяма популярност. До скоро те бяха характерни изключително за по-луксозните модели автомобили. Напредването на технологиите и поевтиняването им обаче направи внедряването им възможно във все повече автомобили.

Около 45% от моделите производство 2012 година са заложили такива камери в стандартното оборудване, а 23 на сто – в опционалното, показва проучване на сайта Edmunds.com.

Водещи

Най-четени