Следващият Xbox ще проектира виртуална реалност? 14.09 | 08:16

Патенти на Microsoft вещаят още по-бурно виртуално бъдеще

От Кремена Бедерева

В мрежата изтекоха патенти на Microsoft, които ни навеждат на мисълта, че следващата конзолна платформа на Microsoft ще може да проектира образи около играча - по стените на стаята, обграждащи напълно играещия.

Това може да означава, че следващата генерация Xbox вероятно ще се възползва не само от телевизионния приемник, а и от заобикалящата ни среда.

От разпространените чертежи става ясно, че дори фокусиран върху телевизионния екран, играчът ще може да наблюдава всичко случващо се около него в играта в цялата стая, при това само с просто завъртане на своята глава.

На този етап от Microsoft споделят единствено, че концепцията им се състои около идеята да се излъчват образи, които се изпълват в цялата стая, но така че периферното зрение да не се подвежда от всичко, което се случва.

Цялата магия трябва да се случва чрез контролни устройства, които ще се поставят върху главите на играчите. Играта автоматично ще променя ъгъла на възприемане на образите, с идеята да се предоставят възможно най-реалистичните виртуални преживявания за играещия.

Поне на концептуално ниво технологията е действително революционна. А също и адски опасна. Не на последно място тя е все още единствено на ниво патент, което означава, че има значително по-голяма вероятност да си остане неоползотворена за неопределен период от време, отколкото да я видим реализирана още следващата година в комерсиален продукт, предназначен за масите, какъвто ще бъде новият Xbox.

Водещи

Най-четени