Следят бразилските ученици с чипове 24.03 | 17:07

Когато ученикът мине през датчик, монтиран на входа на училището, чипът изпраща SMS до родителите му

От Виолета Малинкова

В бразилския град Витория да Конкиста в Източна Бразилия тази седмица стартира един необичаен експеримент: 20 хиляди ученици станаха "носители" на специални микрочипове, които следят движението им.

Микрочипове се пришиват в тениските от училищните им униформи, като електронното устройство не се поврежда при пране и гладене. Чиповете се поставят на ръкава или под логото на училището, което се зашива върху униформата, съобщава BBC, цитирана от Newsru.com.

Когато ученикът мине през датчик, монтиран на входа на училището, чипът изпраща SMS до родителите му. Ако детето обаче закъснява за час с повече от 20 минути, някой в семейството му ще получи съобщение с друг текст: "Вашето дете все още не е пристигнало в училище".

Според местните власти чипът ще помогне за подобряване на комуникацията между учители и родители.

Градските власти нарекоха тениските с микрочипове "умни училищни униформи." Според длъжностните лица на следващата година те ще бъдат носени от всички местни ученици на възраст до 14 години.

Директорът на градския образователен отдел заяви, че се е решил на тази мярка, защото в много от семейства дори не подозират, че децата им бягат от училище.

По-рано подобни експерименти са били проведени и в други страни. Например през 2007 г. в британската провинция Донкастър беше тестван специален RFID чип, пришиван отново в училищните униформи. По-късно на учениците в Уелс над 14 години бяха издадени лични магнитни карти, които отчитат дали обучаващият се се е качил в училищния автобус.

Данните, че детето е в автобуса постъпват на специален уебсайт, до който имат достъп неговите родители.

Водещи

Най-четени