Слушалки на Apple следят дали сме здрави 20.02 | 15:04

От стар патент разбираме, че джаджата ще може да следи базисните ни медицински показатели, и то не само при тренировка

От Георги Георгиев

В публичното пространство изтече информация за патент на Apple, който описва любопитно устройство за мониторинг на здравното състояние. Вместо на ръката или някъде по торса то ще бъде носено под формата на комплект слушалки или тапи за уши.

Ако бъдат създадени на практика и пуснати на пазара, въпросните ще бъде способни да проследят потребителската активност по време на физически упражнения, както и да измерват базисни биометрични показатели, сред които - температура, степен на потене и сърдечен пулс.

От заявлението за патент се разбира още, че контролът върху устройството ще става посредством жестове на главата, съобщава Mashable.

Самата декларация е подадена на 21 август 2008, от което разбираме, че Apple са били заинтересувани от технология за следене на телесната ни активност още преди шест години. Като автори на патента са обявени Кристофър Прест и Куин Хоулуорт.

1199044

Новината за изобретението на Apple идва в момент, в който пазарът на преносими устройства за носене върху тялото започва сериозно да набира скорост. Наред с това се носят слухове, че гигантът от Купертино хвърля сериозни усилия в направата на смарт часовника iWatch, за който се твърди ще ще разполага с опции за медицински мониторинг.

Водещи

Най-четени