Слушането на музика – опасно за пешеходците 18.01 | 15:07

Музикалните плейъри ни лишават от важно сетиво, което увеличава риска от инциденти на улицата

От Георги Георгиев

Слушането на музика по улиците може да изглежда безобидно занимание за мнозина, но според ново проучване подобно поведение повишава риска от инциденти, които да ни изпратят в болницата или дори по-лошо, съобщават от DigitalTrends.com.

Американските изследователи от Университета в Мериленд отбелязват, че докато разсейването, причинено от ползването на клетъчните телефони в колите е изучено в детайли, то рискът от нараняване при носенето на слушалки от пешеходците получава много по-малко внимание.

Ретроспективното им изследване показва увеличаване на инцидентите с американски пешеходци, носещи слушалки. То разкрива 116 доклада за смъртни случаи и наранявания на пешеходци между 2004 и 2011 г.

Повечето от пострадалите били мъже (68%), като 67% от инцидентите били с хора на възраст под 30 години.

55 от нещастните случаи били свързани с влакове, а 89% се случили в градска среда. В почти една трета от инцидентите слушащите музика били предупредени със звукова сигнализация, която не успели да чуят.

"Колкото по-съблазнителни стават съвременните мултимедийни устройства, толкова повече се увеличава рискът от разсейване и блокиране на звуковете от външната среда", обяснява изследователят д-р Ричард Лихтенщайн.

Макар че не може да се каже със сигурност дали носенето на слушалки е основната причина за всички описани инциденти, проучването подчертава опасностите от ефективното затваряне на едно от сетивата по време на движение на открито.

През годините производителите на слушалки се опитват да направят всичко възможно да предложат продукт, който да изолира максимално външния звук. Докато те може да са чудесни за слушане на музика в шумното метро, нещата изглеждат по-различно в случая, в който пресичате светофара на "зелено" и не успявате да чуете звука на изскачаща зад ъгъла линейка или пожарна...

Водещи

Най-четени