Смартфон даде нестандартна грешка 15.01 | 08:13

Устройството дава грешка, с която предлага да си рестартирате компютъра

От Владислав Рашков

Нестандартна грешка бе открита в смартфоните под Windows Phone. В случай на повреда при рестартиране на операционната система телефонът изведнъж иска от потребителя да постави инсталационен диск, за да продължи работата си.

"Windows не успя да стартира. Скорошна промяна във вашия хардуер или софтуер може да е причината, за да разрешите този проблем", е съобщението, което се появявало на телефона.

После започвал да иска поставянето на инсталационния диск на Windows и рестартиране на компютъра, да се посочат езиковите настройки или пък да отстраните проблем с компютър, пише The Next Web.

Ако под ръка нямате инсталационен диск, смартфонът ще ви посъветва да се обърнете към системния администратор или към "производителя на компютъра".

За грешката се е оплакал потребителят rkkski в Twitter, който дори публикувал снимка с проблема. В началото не му повярвали, но след това - друга снимка на телефон, базиран на Windows phone 8, се появила и във форума за мобилни устройства Pocketpc.ch.

На една от снимките е бил изобразен смартфон HTC 8X, а на другата - Nokia Lumia 920. И двата апарата работят под управлението на операционната система Windows Phone 8, която се появи в края на октомври миналата година. Текстът за грешка и при двете устройства е еднакъв.

Съобщението "поставете диск" се появява след опита да "reflash"-нете (преинсталирате) смартфона. Блогърът даже предполага, че "обикновените потребители", които не се опитват да внесат изменения в системата, никога няма да видят този текст.

Очевидно е обаче, че Windows Phone 8 е наследила съобщенията за грешки от операционните системи на Windows за компютри, където действително се практикува този метод на инсталиране (чрез "бутващи" CD/DVD).

Мобилната, както и "настолната" версии на операционната система на Microsoft използват общо ядро NT.

2faacdeb-7eff-8a17-8813-040718b27a77

 

Водещи

Най-четени