Смартфоните изяждат печалбите на мобилните оператори? 03.02 | 12:13

Изграждане на "умни" системи ще помогне за решаване на проблемите, свързани с мобилен Интернет, показа проучване

От Ивайло Ачев

Стремително увеличаващата се популярност на смартфоните заплашва да вкара в загуби мобилните оператори  и то в рамките на три години. Изход от това е разработването на механизъм за докарване на повече приходи от информационни услуги.

Според американската комуникационна компания Tellabs разходите за поддръжка и подобряване на мрежите за трафик на информация през смартфоните в краткосрочен аспект могат да затормозят някои оператори.

Проучване на компанията обаче показва, че проблемите, съврзани с мобилния Интернет могат да бъдат решени само ако мрежите на операторите бъдат "направени интелигентни"."На точните потребители трябва да бъде доставена точната мрежа в точното време", коментират от компанията.

Простото добавяне на количество няма да помогне, особено като се има предвид, че мрежите четвърто поколение непрекъснато трябва да бъдат обновявани.

Много от специалистите и компаниите в сектора очакват, че трафикът на информация през смартфоните ще се удвои в следващите няколко години. Според изчисленията на Tellabs операторите в Северна Америка ще започнат да изпитват затруднения в началото на 2013 година, а тези в Западна Европа – към 2014-2015 година. За Азия очакванията са да има проблеми към третото тримесечие на 2013 година.

Водещи

Най-четени