Смартфонът вече заменя завеси и щори 10.06 | 10:43

Намериха ново приложение на умните телефони

От Ивайло Коралски

Американски учени разработиха нова безжична технология, чрез която ще можем да променяме прозрачността на прозорците чрез нашите смартфони, при което завесите, пердетата и щорите ще останат в миналото, пише Daily Mail.

Новото изобретение използва специален тънък филм, който може да бъде залепен за всякакво стъкло - на прозорец, огледало или на душкабина. Тънката емулсия може да става непрозрачна или прозрачна с натискането на един бутон.

Революционното покритие е разработено от калифорнийската фирма SONTE. То може да променя пропускливостта си към светлината безжично чрез използването на операционните системи Android или iOS. Филмът, освен че регулира притока на светлина, служи също и за ултравиолетова защита. Това позволява да се пести и от сметките за ток, тъй като контролира затоплянето на жилището и например при летните жеги няма да е нужно да се включва климатик. Филмът е по-тънък от половин милиметър и се залепва с адхезивна лепенка на обратната си страна.

Към него се прикрепя проводник. Когато през филма протича ток, той става прозрачен, а когато се изключи - спира да пропуска светлина. Филмът се продава на фолио с размери метър на метър. Цената на комплекта е 280 долара плюс Wi-Fi система за управление, която може да се командва със специална апликация за смартфон.

Водещи

Най-четени