Собственоръчно записаните CD/DVD-та за персонално ползване вече са нелегални 20.07 | 11:59

Спокойно, забраната важни единствено за Великобритания

От Ивайло Коралски

Дните на свободно записване на всякакъв тип платено съдържание върху CD/DVD-та във Великобритания са към своя край. Местните власти обявиха, че повече няма да се счита за легално действие записването върху споменатите медии на комерсиална музика и видео, които впоследствие се ползват за персонални нужди. 

Според местните медии действията на британското правителство са предизвикани от тежките времена за музикалната индустрия в страната.

Последната, естествено, счита решението за голяма победа, която ще осигури по-големи приходи на изпълнителите и авторите на музика. Евентуалните печалби за изпълнителите би следвало да са в размер на над 90 милиона долара за година. Подобно твърдение според анализаторите обаче е нереално – силно преувеличено в най-добрия случай.

Все пак все още не съществува наложено средство, което да подсказва кой рипва всякакъв тип медия, а още по-малко кой я записва за собствено ползване и кой за пиратско разпространение.

Подобна забрана ще ограничи силно учители и изследователи, които няма да могат легално да пренасят медия, необходима за техните презентации и изследвания.

Анализаторите допълват, че въпреки символичната природа на подобна забрана (и правата на домашните потребители), тя по-скоро ще вреди, отколкото да помага.

Водещи

Най-четени