Сондата "Акацуки" пропусна Венера поради технически проблем 08.12 | 13:51

След шест години японският космически апарат може да повтори опита си

От Георги Георгиев

Японската сонда "Акацуки" ("Зора") не успя да застане на орбита около Венера, съобщиха световните информационни агенции.

В официално изявление на японската Агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) се казва, че мисията се е провалила, но не е изключено след 6 години сондата да повтори опита си. Това може да стане в периода декември 2016-януари 2017 г.

Във вторник сондата се доближи до Венера, но тогава започнаха технически проблеми. Ръководителите на мисията загубиха за около един час контакт със сондата, но по-късно го възстановиха.

Потокът постъпваща информация обаче бе ограничен. През втората част на деня от ДЖАКСА така и не успяха да установят дали сондата е застанала на орбита около планетата.

"Акацуки" трябваше да застане на елиптична орбита над Венера на разстояние от 300 км до 80 000 км над повърхността ѝ.

Тя щеше да е първата японска сонда на орбита около друга планета. Нейната мисия бе да изследва вулканичната активност на планетата, да събира данни за климата там, както и за дебелия облачен слой.

Учените се надяваха да разберат също защо ветровете на Венера са толкова силни. Те достигат скорости от 100 м/сек.

За целта на изследванията оборудването на "Акацуки" се състоеше от инфрачервени камери и други прецизни инструменти.

Сондата щеше остане там две години през което време щеше да да допълва наблюденията на европейския апарат "Венера експрес", който е на орбита от 2006 г.

Извеждането на сонда на орбита около друга планета щеше да е голям успех за японската космическа агенция, която има неуспешни опити за заставане на орбита около Марс.

Япония е първата азиатска държава, извела спътник на орбита около Земята през 1970 г. Тази година нейната космическа програма отбеляза голям успех - завръщането на сондата "Хаябуса", която събра прах от астероида "Итокава".

Мисията "Акацуки" струва 25 милиарда йени (300 милиона долара).

Водещи

Най-четени