Софтуер хваща политическите послания в социалните мрежи 22.01 | 18:27

Чрез новата платформа "WhoTargets Me" хората ще могат да се информират по много по-прозрачен начин

От iNews

"WhoTargets Me" е проект, благодарение на който хората могат да изтеглят определен софтуер и той да "лови" политическите послания, които се отправят към тях през социалните мрежи". Това каза пред БНР авторът на платформата Сам Джефърс. 

Той обяснява как с помощта на технологиите в XXI век политиците могат да водят целенасочена кампания към много малки групи от избиратели и дори към всеки отделен човек.  Джефърс подчерта, че чрез платформата хората ще могат по много по-прозрачен начин да се информират за политическите послания, а не да бъдат информирани единствено от насочени персонално към тях съобщения във Фейсбук например.

Той подчерта, че се хвърлят много усилия да се открият малки групи хора и да се фокусират специални съобщения за тях. Именно това е и целта на платформата - да не допуска тези съобщения.  По думите му при различните избирателни системи, политическите послания се изпращат по различен начин: "По-пропорционалните системи обикновено изискват и по-традиционни комуникационни канали и приличат повече на традиционните политически кампании, които се провеждаха преди десет години например.

Посланията са по-общи и са предназначени за по-широк кръг от хора".  "Всичко зависи от това колко си голям, какъв ресурс може да вложиш в проучване на избирателите и какъв изборен резултат ти е необходим", коментира още Сам Джефърс.  Той предупреди, че може да се стигне до ситуация, в която хората просто няма да гласуват, защото изобщо няма да вярват, че крайният резултат от вота ще е такъв, какъвто посочат избирателите. Те се страхуват, че вотът им ще бъде подменен, добави мнението си Сам Джефърс.

Водещи

Най-четени