Специална система ще идентифицира агресивните шофьори 11.12 | 14:15

Моделът бил проверен в рамките на реални ситуации

От Беатрис Николoва

Агресивните шофьори ще бъдат идентифицирани бързо и лесно с помощта на специална система, която изследва няколко параметъра, пише Upm.es. Шофирането може да бъде преценено, проследявайки скоростта и ускорението на колите.

Изследователи от Политехническия университет в Мадрид  увериха, че благодарение на този метод нивото на откриване на  стила на шофиране е 92-процентно. Те извършили експеримент, за  да определят поведението на автомобилисти.

За целта анализирали два критерия - скорост и ускорение. След това направили графично изображение, съставено от криви, в  зависимост от шофирането на водача. Резултатите показали, че е  възможно да се открият агресивните шофьори, като се сравни  средната разлика между скорост и ускорение.

Моделът бил проверен в рамките на реални ситуации в  инсталации на университета. Тестовете били извършени с различни  шофьори върху няколко вида пътна настилка. В 92 на 100 от  случаите кривите разкрили стила на шофиране и позволили да бъдат открити агресивните автомобилисти.

Пътните произшествия са основен фактор за смъртта на младите хора (15-29 години) по света. Годишно стават над 2 милиона катастрофи, голяма част от тях са фатални. В 70% от случаите катастрофите стават заради безразсъдно шофиране.

Водещи

Най-четени