Спряха известен торент-сайт 19.07 | 11:46

МВР иззе компютри, чрез които сайтът data-bg.org е бил администриран

От Георги Георгиев

Служители от сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" при ГДБОП прекратиха достъпа до българския торент-сайт data-bg.org, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От информацията става ясно, че това е един от десетте най-големи интернет страници, от които се разпространяват авторски произведения у нас, без съгласието на правоносителите

В хода на акцията са установени собственикът на торент-тракера и лице, разпространило защитения обект на авторското право и сродните му права. Проверени са били и адреси във Варна и Разград.

По време на акцията полицаите изземат са компютърни системи, чрез които е администриран сайтът. Той осигурявал достъп на потребителите на интернет до огромен брой защитени обекти на авторското право, без необходимото по закон съгласие на правоносителите в продължение на над пет години.

Сайтът е предоставял неограничен достъп до касови филмови заглавия, както чужди, така и български. По този начин са нанесени огромни щети на филмовата индустрия и българските творци.

Водещи

Най-четени