Стивън Хокинг: Колонизираме Марс до 100 години 31.03 | 16:48

Рискът човечеството да се самоунищожи е много по-голям от този да ни убие космическо тяло, казва известният учен

От iNews.bg

През следващите 100 години хората ще успеят със сигурност да колонизират Марс. И в това няма никакво съмнение. Такова мнение изразява в интервю за ТАСС британският учен Стивън Хокинг. "Не изпитвам каквото и да било съмнение, че в рамките на следващия 1 век хора ще живеят на Марс. За да се случи това обаче ще бъдат необходими много инвестиции, които ще ни позволят да подобрим познанията си за това как човек може да живее по-дълго под влиянието на космическата радиация, да преодолее рисковете от негативни изменения в човешкия организъм и как да се преборим с липсата на жизнено важни за човека ресурси, каквито липсват извън пределите на Земята", казва известният физик.

В същото време обаче Хокинг е категоричен, че човечеството ще може да оцелее единствено, ако успее да се приспособи към живот извън нашата планета и да намери убежище на друга. "За да продължим съществуването си, за нас е изключително важно да намерим начин да напуснем нашата крехка планета. Поради причината, че тук са налице множество фактори, които сериозно заплашват съществуването на човечеството в бъдеще време. Такива са например ядрена война, катастрофалното влияние на глобалното затопляне, генетичните изменения на вирусите... С развитието на новите технологии вероятно броят на тези заплахи ще расте", казва Хокинг. Според него хората трябва да се съсредоточат върху изследванията в космоса и по отношение на други звезди и галактики, за да може една катастрофа на Земята да не означава край за човечеството.

Според авторитетния учен вероятността хората да загинат вследствие на сблъсък на нашата планета с голямо небесно тяло е точно толкова голяма, колкото и от самоунищожение, причинено от самото човечество. "Последното падане на голям космически обект на Земята е от преди 70 млн. години. Мисля, че в момента съществуват много по-явни опасности за нашето съществуване", казва Хокинг.

Водещи

Най-четени