Стойнев черпи опит от Westinghouse за ядрените технологии 22.11 | 13:37

Министърът посети централата на компанията в Питсбърг

От Филипа Тодева

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев продължи посещението си в САЩ с визита в централата на компанията Westinghouse Electric Company в Питсбърг. От МИЕ съобщиха, че в централното управление на ядрения консорциум Добрев се е запознал с технологията AP 1000. 

"За мен е изключително важно страната ни да разполага с най-съвременните решения от технологична гледна точка. На първо място поставям безопасността и ефективността на съоръжението. Това, което видях, ме кара да мисля, че АР 1000 е една изключително добра технология и в двете посоки", заяви министър Драгомир Стойнев след срещите си в централата на американската компания Westinghouse в Питсбърг.

Министър Стойнев разговаря с президента на Westinghouse Даниел Родерик, който го запозна с изгражданите в момента по новата технология АР 1000 мощности в Китай и в щата Джорджия - САЩ.

В срещата участва и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Компанията Westinghouse е един от пионерите в ядрената енергетика. Тя е единствената в света, която прилага новия индустриален стандарт от трето поколение, лицензиран от Комисията за ядрено регулиране на САЩ - АР 1000.

По оценка на експерти АР 1000 е с най-високо ниво на безопасност и икономически най-изгодна ядрена технология на пазара в момента. По време на посещението в Westinghouse бе организиран специален симулационен тур, който демонстрира как функционира АР 1000.

Водещи

Най-четени