Стряскащо за България! Всеки четвърти непълнолетен се съблича в интернет 03.12 | 08:57

Експертите призовават родителите да забавят регистрацията на дежата

От iNews.bg

Около 24 % от непълнолетните разпространяват в интернет свои разголени снимки, клипове, които понякога съдържат чисто сексуални действия. Това съобщи Георги Апостолов, координатор в Националния център за безопасен интернет.

Статистиката показва, че има случаи и на непълнолетни, които публикуват снимки с нецензурно съдържание.

Георги Апостолова обясни, че публикуването на подобни изображения цели увеличаване на популярността на детето.

"За тях това е начин да привлекат внимание на връстници, да станат популярни. Понякога деца, които са пренебрегвани от връстници търсят в това начин да се върнат в общата среда чрез по- голяма провокация, която изведнъж да ги направи популярни”, предупреду той.

Апостолов смята, че няма категорична възраст, при която да се счита за неподходящо направата на профил в социалната мрежа.

Но той самият не би препоръчал дете под 10 години да има регистрация.

Апостолов заяви, че колкото по-дълго се забави регистрацията, толкова по-добре.

Той посочи, че в България няма ограничение за възраст, с която можеш да се включиш в социална мрежа. Изискването за навършени 13 години е изискване, спрямо американските закони, според които се забранява събирането на лична информация за лица под 13 години.

Този закон не важи за България и проблемът не е в това на колко години децата са в социалната мрежа. Те са масово там от 8 до 10-годишни.

Той обясни, че комуникацията на профилите под 18 години се следи, особено когато си пишат с по- възрастни профили, които не са в списъка на семейството и приятелите. "Много по- бързо реагира социалната мрежа, когато има случай на подход на педофил, въобще на съмнителен човек. Тези защити са много важни”, каза Георги Апостолов, цитиран от "Фокус".

Водещи

Най-четени