Студентка от Сеул изобрети врата, която защитава хората при земетресения 01.10 | 11:07

Между началото на земетресението и най-силната му фаза изминават около 15 секунди, което е достатъчно за жителите на дома да стинат до укритието.

От

 

Юнкхва Ли, студентка от Кингстънския университет в Лондон, е изобретила врата, която само за пет секунди се превръща в защитна капсула и предпазва хората при земетресения. Между началото на земетресението и най-силната му фаза изминават около 15 секунди, което е достатъчно за жителите на дома да стинат до укритието, съобщи Gizmag.

Дори обикновените врати са едни от най-надеждните места в дома, които често оцеляват, даже стените около тях да са разрушени. Новата врата, която Юнкхва Ли предлага, предоставя още по-голяма защита. При необходимост тя се сгъва и образува подобие на щит над главата. Долната част, висока около метър, се опира на пода, а горната е под ъгъл спрямо хоризонта и отклонява падащите при труса парчета от стените и предмети.

Обикновено при земетресение специалистите съветват хората да се крият под масата, но вратата на Юнкхва Ли, снабдена с подсилена рамка, предлага доста по-надеждна защита. В касата й студентката е монтирала мини шкаф, в който могат да се сложат вода, лекарства и джобно фенерче. Под всяка подобна врата могат да се скрият двама души. А тъй като в дома обикновено има повече от една врата, значително се увеличава шансът за оцеляване на жителите на силно сеизмичните райони.

Юнкхва Ли е започнала да работи върху изобретението си, подтикната от разрушителното земетресение в Хаити в началото на годината. Но тя гледа и в бъдещето.

По прогноза на Геоложката служба на САЩ съществува 70-процентна вероятност до 2030 година в Истанбул да има земетресение от 7,6-а степен по Рихтер. При такъв трус е много

вероятно да загинат над 150 000 души. Юнкхва Ли е на мнение, че при минимални разходи, нужни за монтирането на новия вид врати, може да бъде спасен животът на много хора.

 

Водещи

Най-четени