Съд забрани продукти на Microsoft в Германия 02.05 | 15:36

Забраната на Windows 7 и Xbox 360 едва ли ще повлияе сериозно на бизнеса на Microsoft

От Георги Георгиев

Съд в германският град Манхайм постанови в сряда (2 май), че Microsoft нарушава патенти на Motorola и нареди на американския софтуерен гигант да изтегли игралната си конзола Xbox 360 и операционната си система Windows 7 от продажба на германския пазар, предаде Reuters.

Съдия Холгер Кирчер аргументира решението си с довода, че Microsoft са нарушили споразумение с Motorola за използването на определен софтуер за видео компресия, който се използва в продукти като Windows 7 и Xbox 360.

Делото в Манхайм е част от по-голяма патентна война при мобилните устройства, в която са включени гиганти като Apple, Microsoft и производители на телефони под Android като Samsung.

Миналата седмица съдия от американската Международна търговска комисия постанови, че Microsoft нарушава патенти на Motorola, свързани с безжичната интернет връзка в Xbox и с компресията на видео файловете.

Днес технологичните компании масово инвестират милиарди в купуването на семейства от патенти, които могат да използват като оръжие в патентни дела срещу конкурентите си на пазарите на САЩ, Европа, Австралия и Далечния Изток.

Въпреки стряскащият си вид днешното решение едва ли ще се отрази сериозно върху дейността на Microsoft в Европа. Предвиждайки подобен негативен развой на делото компанията предвидливо премести центъра си за софтуерна дистрибуция от Германия в Холандия.

В отговор на днешното решение Microsoft заявиха, че Motorola не може да предприема законови действия въз основа на него. "Нашият бизнес в Германия ще продължи да функционира нормално, докато ние обжалваме решението и се занимаваме с фундаменталния въпрос с нарушените договорености от страна на Motorola”, казаха още от американския софтуерен гигант.

Водещи

Най-четени