Създадоха WiFi мрежа за дълги разстояния 01.07 | 11:10

Системата може да пренесе малки количества информация на разстояние до 72 км

От Георги Георгиев

Осъзнавайки нуждата от WiFi мрежа за дълги разстояния, американската компания On-Ramp Wireless разработи продукт, способен да достави сигнал на разстояние до 72 километра (45 мили) в открита местност, информира PhysOrg.com. За сравнение сигналът, излъчван от стандартните WiFi системи, не стига по-далеч от 60 - 70 метра от излъчвателя.

На дълги разстояния системата Ultra-Link Processing e способна да пренесе до едва 5 бита в секунда. Поради тази причина тя ще се използва за приложения, които не се нуждаят от широколентов достъп. Въпреки това технологията може да допринесе за подобряването на безжичните комуникации, казва Тед Майърс от технологичния отдел на On-Ramp Wireless.

Ultra-Link Processing работи на същата честота на обикновената WiFi мрежа, използвана в домовете ни.

Единствената разлика между двете е в алгоритъма, който се използва за приемането на сигнала, правилното му декодиране и изчистване от шума. Новата технология се предлага и посредством нов чип, който вече се произвежда в Тайван.

Основното приложение на Ultra-Link Processing ще бъде в създаването на помощни системи към бъдещите "умни" енергийни мрежи. Те ще следят разхода на енергия в отделните части на мрежите и при необходимост ще променят в натоварването им. Днес повечето подобни мрежи използват технологии, подобни на обикновения WiFi или нелицензирани радиочестоти.

Към момента On-Ramp Wireless работи с енергийната компания енергийната компания San Diego Gas and Electric за инсталирането на тестова мрежа, която ще покрива над 10 хиляди квадратни километра благодарение на 35 предаватели. За територия иначе биха били необходими 1000 обикновени WiFi предаватели.

Новата технология ще може да се приложи и за мониторинг на сензорите за налягане на мрежите от тръбопроводи или дори за изпращане на прости команди към машини, разположени на опасни или отдалечени места.

Водещи

Най-четени