Създадоха "вечния" оптичен диск 11.08 | 11:11

M-Disc разполага с "каменно" покритие и издържа без проблем на вряща вода и течен азот

От Георги Георгиев

Ако вярвате на твърденията на Apple и на скорошните доклади, че форматът CD/DVD вече отмира - устройства за поддържането, на който вече липсват в MacBook Air, например, тогава може би ще се зачудите защо една компания би продължила с опитите да подобри тази технология.

Ако обаче, вярвате в бъдещето на дисковия формат, то тогава разработката, наречена M-Disc определено ще ви заинтригува.

"Kаменният" M-Disc е плод на съвместните усилия на компаниите Millenniata and LG, съобщава ubergizmo.com. За разлика от нормалните CD-та, чиято основа е покрита с отражателен слой, записите върху M-Disc, се правят върху подобна на камък повърхност.

По подобен начин са правени и първите музикални записи в света. При тях схемите на звуковите вълни са били записвани върху цилиндрично парче восък.

"Каменните" следи, оставени върху M-Disc, са постоянни, което означава, че на теория могат да останат годни за четене за неопределено време. Освен това, дискът на Millenniata е толкова устойчив на екстремни температури, че потапянето му във вряща вода или в течен азот не би му нанесло сериозни щети.

M-Disc ще може да бъде прочетен от всеки стандартен DVD плейър. Той е съвместим, дори и с по-старите модели CD четци.

Капацитетът на M-Disc е 4,7GB, но към момента върху него може да се записва едва на скорост от 4x, макар че инженерите работят върху достигането на скорост 8x.

Очакванията са "вечният" диск да се появи на пазара през октомври на цена от 3 долара за бройка.

Най-четени