Създадоха виртуален смартфон проектор 27.01 | 07:32

С него можете да проектирате от екрана на смартфона си директно върху компютърния екран

От Георги Георгиев

Съвместен екип от университетите в Калгари, Мюнхен и Колумбийския университет създадоха метод, позволяващ прожектирането на екрана смартфони директно върху близкия компютърен екран без нуждата от светлинен източник.

Официалното описание на т.нар. "Виртуално проектиране" (Virtual Projection) е "взимане на заем на наличното околно дисплейно пространство".

За да използва приложението, потребителят просто трябва да насочи камерата на телефона си към към дадена част от компютърния екран. Тя улавя изображението на екрана и сравнява образите с данните в паметта и така определя точната му локация.

След това информацията от екрана на смартфона се предава към компютърния екран през Wi-Fi за и се проектира върху тази част него, която камерата "вижда" в дадения момент. Виртуално проектиране може да работи в многозадачен режим, позволявайки върху един и същи компютърен екран да бъдат насложени изображенията от няколко смартфона по едно и също време.

Компонентите, които учените създали включвали немодифицирани iPhone-и, сървър, работещ под Windows, както и споменатият вече Wi-Fi.

Първоначалната идея на учените била да дублират функциите на стандартния оптичен проектор по възможно най-лесния начин. Макар, че не може да бъде използван върху всякакви повърхности, технологията има и своите достойнства. Например тя позволява премахването на досадния ефекта на изкривяване, който влошава качеството на стандартните светлинни изображения.

Водещи

Най-четени